KAS IR BREEAM?

BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method) ir pasaulē visbiežāk lietotā metode, ar kuru tiek vērtētas un sertificētas ilgtspējīgi uzbūvētas ēkas. BREEAM sertificētas ēkas pasaulē tiek atpazītas kā videi un lietotājam draudzīgas. Ēkas darbojas kā vienota, efektīva sistēma. Ar BREEAM metodi iespējams novērtēt jaunas ēkas un jau lietošanā esošas, komercēkas, dzīvojamās ēkas un cita tipa ēkas. Šī sistēma ir starptautiski atzīta un šobrīd ir visplašāk izmantotā šāda veida sistēma Eiropā, tajā skatā Latvijā un Baltijas valstīs. BREEAM sertifikāciju pielieto kā labāko praksi ēku būvniecībā visā Eiropā.

KĀDI IR BREEAM IEGUVUMI?

Ēka, kurai piešķirts BREEAM sertifikāts, ir ieguvums tās attīstītājiem, finansētājiem un uzturētājiem.

Ekonomiskie ieguvumi:

  • augstāka vērtība un tirgus pieprasījums;
  • zemākas ekspluatācijas izmaksas;
  • atbalsts vietējiem ražotājiem

Sociālie ieguvumi:

  • veselīgāks un komfortablāks iekšējais klimats;
  • pārdomāta integrācija apkārtējā infrastruktūrā.

Ieguvumi videi:

  • mazāk CO2 izmešu un cits piesārņojums;
  • taupa enerģiju, ūdeni un citus resursus;
  • respektē ekoloģiju un bioloģisko daudzveidību.

KAS IR BREEAM – LV SERTIFIKĀTS?

Šobrīd ar BREEAM – LV iespējams novērtēt un sertificēt ēkas vai rekonstrukcijas ar komerciālu funkciju:

  • jauna vai rekonstruēta biroju ēka, tirdzniecības platībās vai vieglās rūpniecības ēkai;
  • pilnībā izbūvēta un aprīkota ēka vai tikai ēkas konstrukcijas, vai tikai tās iekārtojums;
  • ēkas tehniskā projekta un pabeigtas ēkas stadijās;
  • ēku vērtē neatkarīgs vērtētājs.

Atbilstības gadījumā, vērtējums kategorijā „atbilst”, „labi”, „ļoti labi”, „teicami” vai „izcili”. Latvijā šobrīd tiek attīstīti vairāki BREEAM projekti. Šādu projektu daudzums turpina pieaugt, jo BREEAM sertificētām ēkām ir priekšrocības nekustamo īpašumu un īres tirgū. Latvijas tirgū pašlaik ir nepietiekams skaits BREEAM sertificētu speciālistu, un bieži tiek izmantots ārpakalpojums no Igaunijas un Lietuvas. Piemēram, tirdzniecības centrs “Origo” ieguvis pasaulē vadošās ēku ilgtspējas novērtēšanas metodes BREEAM sertifikātu ar augstāko noslēdzošo vērtējumu starp visiem tirdzniecības centriem Baltijas valstīs. “Origo” projektā uzsvars likts uz augstiem energoefektivitātes, ūdens izmantošanas un visām sabiedrības grupām pieejamiem risinājumiem, kā arī citu ilgtspējas standartu ievērošanu.

SIA “Metrio” ir Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā (LATAK) akreditēta laboratorija. Laboratorija ir nodrošināta ar jaunākās paaudzes mēraparatūru, kas ir atzīta visās Eiropas Savienības dalībvalstīs un arī citur pasaulē, ar atbilstoši kvalificētu personālu – nozares profesionāļiem ar vairāku gadu pieredzi šajā jomā. SIA “Metrio” sniedz bezmaksas konsultācijas, sagatavo mērījumu veikšanas piedāvājumu. SIA “Metrio” klientam ērtā laikā veic laboratoriskos mērījumus un akreditētas laboratorijas testēšanas rezultātus sniedz 3 darba dienu laikā. Tiek nodrošināta individuāla pieeja katram klientam, tai skaitā tiek arī piedāvāti apgaismojuma mērījumi BREEAM sertifikācijai. Jautājumu gadījumā, lai saņemtu sīkāku informāciju par pakalpojumiem, tā izmaksām, lūdzu zvaniet  +371 26555704 vai rakstiet merit@metrio.lv Kopīgi atradīsim labāko risinājumu!