Vibrācija ir viens no visbiežāk sastopamiem riska faktoriem transporta līdzekļu vadītājiem, būvniecībā, kokapstrādē, mežizstrādē, metālapstrādē, lauksaimniecībā, tekstilapstrādē. Darba aizsardzības likums paredz, ka darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā. Darba devējam ir jānodrošina vibrācijas iedarbībai pakļauto nodarbināto drošība un veselība. Viens no veidiem kā to izdarīt ir vibrācijas mērījumi.

Ministra kabineta noteikumi Nr. 284 “Darba aizsardzības prasības nodarbināto aizsardzībai pret vibrācijas radīto risku darba vidē” izšķir divus vibrācijas iedarbības veidus:

  • plaukstas un rokas vibrācija — vibrācija, kas tiek pārvadīta caur nodarbinātā rokām ar darba aprīkojumu (slīpmašīnas, ķēžu motorzāģi), kura darbība ir saistīta ar sitieniem un rotāciju, radot risku nodarbinātā drošībai un veselībai, jo īpaši asinsvadu, kaulu un locītavu, muskuļu un nervu sistēmas darbības traucējumus;
  • visa ķermeņa vibrācija — vibrācija, kas tiek pārvadīta caur stāvoša vai sēdoša nodarbinātā atbalsta virsmām (autoiekrāvēja, asfalta apstrādes mašīnas vadītājs, šķembu ražošanas un akmens drupināšanas iekārtas operators) un pamatā skar visu ķermeni, radot risku nodarbinātā drošībai un veselībai, jo īpaši mugurkaula jostas daļas slimību risku un mugurkaula traumas.

Vibrācijas slimība ir viena no visizplatītākajām arodslimībām un ar to var saslimt visdažādāko profesiju pārstāvji. Vibrācijas slimībai raksturīgas patoloģiskas pārmaiņas nervu, asinsrites, muskuļu un skeleta sistēmās, kā arī iekšējos orgānos.

Vietējās vibrācijas iedarbības sākumstadijās vispirms cieš venozā asinsrite. Vērojami audu barošanās traucējumi, kas savukārt veicina perifērās asinsrites traucējumus, attīstās tā saucamais “balto pirkstu” sindroms, kas ir visbiežākā problēma nodarbinātajiem, kas strādā ar vibrējošiem rokas darbarīkiem. Vibrācijas iedarbība var izraisīt neatgriezeniskas izmaiņas pirkstu asinsvados un nervos, kā arī plaukstu un roku cīpslās, muskuļos, kaulos un locītavās. Vibrācijas ietekmes skartie pirksti kļūst balti, tiem var zust satvēriena spēks un samazināties jutīgums. “Balto pirkstu” sindromu pastiprina aukstuma iedarbība uz rokām. Nodarbinātie, kuri cieš no plaukstas un rokas vibrācijas izraisītas vibrācijas slimības, visbiežāk sūdzas par:

  • to, ka pēc aukstuma iedarbības viens vai vairāki pirksti paliek balti;
  • pirkstu tirpšanu un jutības zudumu;
  • vieglu taustes zudumu;
  • sāpēm un aukstuma sajūtu starp periodiskām “balto pirkstu” lēkmēm;
  • plaukstas satvēriena spēka zudumu;
  • kaulu bojājumiem pirkstos un plaukstu locītavās.

Veselības traucējumu attīstība var ilgt no dažiem mēnešiem līdz pat dažiem gadiem, kad no viena vai vairāku slimības simptomu parādīšanās brīža līdz brīdim, kad slimība kļūst diagnosticējama, un tā sāk ietekmēt nodarbinātā darba spējas. To nosaka vibrācijas izraisīto “balto pirkstu” latentais periods – laiks no pirmās vibrācijas iedarbības sākuma līdz simptomu konstatēšanai. Šajā periodā nodarbinātais var justies pilnīgi vesels, nejūtot nekādus veselības traucējumus un diskomfortu. Latentais periods ir atkarīgs no vibrācijas ekspozīcijas – jo lielāks vibrācijas vibropaātrinājums un iedarbības ilgums, jo īsāks latentais periods. Bieži vien slimība parādās tikai pēc 3 līdz pat 12 un vairāk gadu darba stāža. Darba devēja un paša nodarbinātā pienākums ir savlaicīgi rūpēties par darba aizsardzības jautājumiem darba vidē.

Vispārējās vibrācijas gadījumā konstatē pārmaiņas centrālajā nervu sistēmā, kā arī kāju asins apgādes un inervācijas traucējumus. Visa ķermeņa vibrācijas iedarbība visbiežāk izraisa nogurumu, bezmiegu, galvassāpes, reiboni, nervozitāti, izmaiņas ķermeņa kustībā (nestabilitāte), sāpes krustos, ikru muskuļos un tirpšanu pēdās. Transporta līdzekļu vadītājiem visbiežāk tiek novērotas nelabvēlīgas izmaiņas mugurkaulā, kā arī ir novērojama negatīva ietekme uz asinsrites, gremošanas, elpošanas, muskuļu sistēmām. Šos veselības traucējumus izraisa pārmaiņas smadzeņu centros, kas regulē šo sistēmu darbību. Būtiska nozīme visa ķermeņa vibrācijas izraisīto veselības traucējumu veicināšanā un attīstībā ir arī ķermeņa stājai un ēšanas ieradumiem. Visa ķermeņa vibrācijas izraisīta vibrācijas slimība var attīstīties jau pat pēc 1 – 2 darba gadiem.

Vibrācijas slimību ir jāsāk ārstēt pēc iespējas ātrāk. Darbs, kas saistīts ar vibrāciju, jāpārtrauc vismaz uz kādu laiku vai vispār jāmaina uz citu nodarbošanos, kā arī jānovērš tādi nelabvēlīgi faktori kā atdzišana un liela fiziskā slodze. Ārstēšanai ir jābūt kompleksai. Medikamentozo terapiju veic vienlaikus ar fizikālām procedūrām un reflektorām ārstēšanas metodēm. Pareizi jāorganizē darba un atpūtas režīms. Darba pārtraukumos jāorganizē vingrošana un jāveic roku pašmasāža.

Lai noteiktu, vai vibrācija ietekmē darbinieku veselības stāvokli, būtiski ir vibrācijas mērījumi. Vibrācijas mērījumus veic šajā jomā sertificēti speciālisti, kā arī kompetentas institūcijas un akreditētas laboratorijas, izmantojot normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrētu un kalibrētu mēraparatūru.

SIA “Metrio” ir Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā (LATAK) akreditēta laboratorija. Laboratorija ir nodrošināta ar jaunākās paaudzes mēraparatūru, kas ir atzīta visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, gan arī citur pasaulē, ar atbilstoši kvalificētu personālu – nozares profesionāļiem ar vairāku gadu pieredzi šajā jomā. SIA “Metrio” sniedz bezmaksas konsultācijas, sagatavo mērījumu veikšanas piedāvājumu, klientam ērtā laikā tiek veikti vibrācijas mērījumi. Akreditētas laboratorijas testēšanas rezultātus sniedz 3 darba dienu laikā. Tiek nodrošināta individuāla pieeja katram klientam! Jautājumu gadījumā, lai saņemtu sīkāku informāciju par pakalpojumiem, tā izmaksām, lūdzu zvaniet  +371 26555704 vai rakstiet merit@metrio.lv Centīsimies sniegt izsmeļošu informāciju par interesējošiem jautājumiem! Kopīgi atradīsim labāko risinājumu!