Strādājot birojā, darbinieks ir pakļauts dažādiem darba vides riska faktoriem, viens no tiem ir sausās acs sindroms. Galvenās pazīmes ir nogurušas acis, sūrstēšana, niezēšana un acu asarošana.

Darbavietā cilvēks pavada lielu dzīves daļu, tāpēc ir svarīgi, lai vide būtu pēc iespējas drošāka un ērtāka. Darba devēja pienākums ir nodrošināt darba vides risku periodisku novērtēšanu un uzraudzību uzņēmumā.

2018. gadā palielinājies nelaimes gadījumu skaits darba vietās. Riskantākās nozares joprojām ir lauksaimniecība, mežsaimniecība, apstrādes rūpniecība, būvniecība, transports un uzglabāšana.

Sausā acs sindroms rodas no pārmērīga elektronisko ierīču lietošanas, sausa gaisa, kondicioniera un sildītāja, dažkārt sausuma sindromu izraisa kāda cita pamatslimība un medikamentu lietošana.

Sauss gaiss un kondicionieru lietošana 

Piemēram, ja šoferis brauc garas stundas ar ieslēgtu sildītāju, kas viņam silto gaisu pūš virsū, viņam drīz vien parādīsies sausā acs sindroms. Vajadzīgs noregulēt sildītāju tā, lai gaisa plūsma virzās citur. Ziemā, kaut uz īsu brīdi, telpas vajadzīgs biežāk vēdināt, lai gaiss nebūtu tik sauss. Iesaka lietot gaisa mitrinātājus vai uz radiatoriem uzklāt mitru dvieli.

Hroniskas saslimšanas un medikamentu lietošana

Sausās acs sindroms būt provakators kādai hroniskai saslimšanai, kuras rezultātā izmainās cilvēka gļotādas. Apmēram pusi no visiem gadījumiem, kuros cilvēks cieš no sausuma sindroma, izprovocē medikamenti, kurus lietojam, piemēram, asinsspiedienu samazinošie, antibiotikas, hormonu preparāti.

Vecums un hormonālas svārstības

Pārsniedzot 60 gadu slieksni, cilvēka asaru kvalitāte samazinās par 60%, bet pēc 70 gadu vecuma gandrīz 80 % pacientu ir lielāks vai mazāks sausās acs sindroms. Tāpat sauso acu sindromu var provocēt arī hormonālas svārstības.

Elektronisko ierīču lietošana

Normālos apstākļos cilvēks acis mirkšķina vidēji 22 reizes minūtē, bet, raugoties televizorā, datorā vai telefonā, cilvēks pastiprināti fokusējas uz ekrānu un mirkšķināšana kļūst vidēji 3 reizes retāka. Jo mazāka ierīce, jo lielāka piepūle tiek acīm.

Svarīgi ir novērtēt un sekot līdzi redzes kvalitātei visos vecuma posmos, jo nepietiekams apgaismojums darba vietā var būtiski ietekmēt veselību.

Ja cilvēks, kuram ir diagnosticēts sausās acs sindroms, saslimst ar kādu vīrusu, ir lielāka iespēja, ka acī var sākties vīrusa konjunktivīts. Pētījumi ir apliecinājuši, ka pirmais orgāns, kas liecina par nogurumu, ir acis. Svarīgi ir sajūtot jebkāda veida diskomfortu acīs, ir svarīgi to neignorēt, bet parūpēties par nelielu atelpas pauzi, būtu ieteicams acis izvingrināt, piemēram, negrozot galvu, paskaties pa labi un pa kreisi. Tad iedomājies, ka ēd citronu – sažmiedz acis un atkal tās atbrīvo! Paskaties tālākajā iespējamajā punktā un, visbeidzot, iedomājies, ka tu mēģini ieskatīties savās smadzenēs vai trešās acs rajonā, paceļot uzacis un pieres muskuļus. Šādi vingrinājumi ne vien atpūtina acis, bet palīdz atbrīvot acu muskulatūru.

SIA “Metrio” ir Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā (LATAK) akreditēta laboratorija. Laboratorija ir nodrošināta ar jaunākās paaudzes mēraparatūru, kas ir atzīta visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, gan arī citur pasaulē, ar atbilstoši kvalificētu personālu – nozares profesionāļiem ar vairāku gadu pieredzi šajā jomā. SIA “Metrio” sniedz bezmaksas konsultācijas, sagatavo mērījumu veikšanas piedāvājumu, klientam ērtā laikā tiek veikti mērījumi. Akreditētas laboratorijas testēšanas rezultātus sniedz 3 darba dienu laikā. Tiek nodrošināta individuāla pieeja katram klientam! Jautājumu gadījumā, lai saņemtu sīkāku informāciju par pakalpojumiem, tā izmaksām, lūdzu zvaniet  +371 26555704 vai rakstiet merit@metrio.lv Centīsimies sniegt izsmeļošu informāciju par interesējošiem jautājumiem! Kopīgi atradīsim labāko risinājumu!